Glasögon A-Z

Acetat: Vad är acetat?

Acetat är ett naturligt och allergivänligt material som används i till exempel produktion av läsglasögon. Materialet kallas plastkaviar och är mycket populärt eftersom det ger möjligheter att skapa några distinkta mönster med djupa färger och fantastiska mönster.

Bonobos visionen?

Forskning visar att Bonobo-visionen försämras med åren. Ju äldre aporna blir, desto större är avståndet när de tar hand om varandras päls. Det är exakt samma anledning med att människor genom åren måste hålla boken längre och längre bort från sina ansikten för att läsa.

 

Billiga läsglasögon: Var kan jag köpa billiga läsglasögon?

Billiga läsglasögon kan köpas på många ställen. En stor del av glasögon handlas på bensinstationer, apotek och stormarknader. Tyvärr finns det ofta en koppling mellan pris och kvalitet, vilket finns i butiker som inte exakt specialiserar sig i denna bransch.

 

Breda läsglasögon: Varför köpa breda läsglasögon?

Våra huvuden och ansikten är formade i många olika former. Detta betyder att glasögon också är olika. Förutom praktiskt taget  alla glasögon - är breda glasögon utrustade med flex stänger för att passa huvudets storlek, därför har vi designat några extra breda modeller.

Om du är osäker på vilka glasögon som passar din huvudform eller personliga stil kan du prova vår guide här.

Bensinstations läsglasögon

Uttryck för fula och billiga läsglasögon producerade i billiga material, säljs vanligtvis på en bensinstation eller i stormarknader. Köpet är dock vanligtvis impulsivt.

Cellulosaacetat: Vad är cellulosaacetat?

Materialet används i ett antal av våra glasögon eftersom det är ett utmärkt material att designa glasögon i. Materialet är naturligt och allergivänligt och möjliggör några coola mönster med djupa färgkontraster och fina strukturer. Läs också om acetat här.

 

Draghållfasthet: Vad är draghållfasthet?

Draghållfasthet är ett uttryck för glasögonens förmåga att motstå vardagliga repor. Draghållfastheten varierar beroende på vilken typ av linser som används och kan ökas avsevärt genom att hårdna linserna.

Datorglasögon: Vad är datorglasögon?

Datorglasögon är en term för glasögon som är utformade för att ge bra arbetsförhållanden när du arbetar framför skärmen. Glasögonen mäts noggrant i förhållande till avståndet till skärmen, vilket skiljer dem från vanliga glasögon, kontaktlinser och läsglasögon som därför inte fungerar optimalt för skärmbruk.

Många använder oftast vanliga läsglasögon när de sitter framför datorskärmen, men även om de kan hjälpa dig se vad som finns på skärmen, kategoriseras de inte som riktiga datorglasögon.

Filtpåse: Vad är en filtpåse?

Ett glasögonfodral för att förvara glasögonen.

När du köper dina glasögon från oss ingår ett gratis filtfodral per. glasögon i leveransen, oavsett om du köper läsglasögon eller solglasögon med styrka.

Flexstänger: Vad är flexstänger?

Flex stänger är flexibla glasögon som anpassar sig till huvudets storlek. Detta gör det mycket bekvämare att ha läsglasögon.

Fri retur: Kan jag köpa läsglasögon med fri retur?

Med gratis returer kan du prova dina glasögon hemma. Se om de matchar ditt ansikte och din personliga stil. Detta innebär specifikt att du har möjlighet att återlämna dem fritt.

Det finns en returlåda i rutan, som du helt enkelt klistrar på paketet innan du skickar tillbaka det.

Hur ser jag till att mina läsglasögon passar in?

Läsglasögonen måste passa ditt huvud. Om du är osäker har vi satt ihop en liten guide för hur du utvärderar det själv:

  • Ögonen ska sitta nära linsens mitt.
  • Ögonbrynen ska inte vara bakom glasögonen.
  • Glasögonen bör inte falla på nässpetsen.
  • När du ler ska kinderna inte flytta upp glasögonen.

Ja!

Känslan när du plockar upp glasögonen i brevlådan, på det lokala postkontoret eller får dem levererade till dörren. Du har äntligen hittat en leverantör av läsglasögon som ser bra ut, känns rätt att bära och som inte är för dyra. Glasögon från bensinstationen är i dåtid.

 

Kan jag få en kopia på resultaten från en synundersökning?


I de flesta fallen brukar du få dina synresultat i samband med en synundersökning. Om du däremot inte har tillgång till dessa uppgifter så har du enligt lag rätt till att få tillgång till dina resultat om du ber om dom. 

Kraftlinser: Vad är en kraftlinser?

En kraftlins är glas med samma styrka i hela glaset. Denna typ av glasögon bär också namnet på färdiga glasögon eftersom de, som namnet antyder, tillverkas före köp.

Lätta glasögon: Vad är lätta glasögon?

Lättviktsglasögon är, som ordet antyder, lättglas. Tidigare var lätta linser tjockare än vanliga linser, men idag har modern produktionsteknologi gjort dem tunnare. Glasögonen har den uppenbara fördelen att de är lätta och därmed extra bekväma att bära. En annan fördel med lättviktsglas är att de har ett högt brytmotstånd och krossas inte.

Glasögonen är lättare än mineralglas, men när det gäller härdat lättviktsglas uppnår de cirka 80% av mineralglasets bryttryck.

 

Minus-glasögon: Vad är Minus-glasögon?

Minusglasögon produceras för närsynthet. Ju högre andel, desto mer styrka finns det i glasögonen, vilket innebär att glasögon med minusstyrka -3,0 har högre styrka i glasögonen än minus glasögon -2,0. 

Ju högre styrka du har i linsen, desto mer är linsens kurvor. Detta har en inverkan på vilken ram du kan välja, men de har även utvärderats av våra erfarna optiker innan tillverkningen av de färdiga glasögonen.

 

Närsynthet: Vad är närsynthet?

Närsynthet betyder att du tydligt kan se föremål som är framför dig. Ju längre bort objektet är, desto mer suddigt kommer det se ut. Det känns som att ställa in linsen på en kamera.

Presbyopi: Vad är presbyopi?

En term för att gradvis förlora förmågan att fokusera på täta föremål. Det är en naturlig process som börjar när vi åldras där linsen i ögat blir styvare.

Runda läsglasögon: Var kan jag köpa runda läsglasögon?

Holger vet! Runda glasögon har varit moderna i åratal och kommer absolut stanna kvar. Vi ser alltid till att ha ett varierat urval av runda glasögon så att det finns något för alla. Både när det gäller färger och material.

 

Små läsglasögon: Var kan jag få små läsglasögon?

Alla människor är olika. Därför kommer våra huvuden och ansikten naturligtvis i olika storlekar, vilket naturligtvis ställer olika krav på glasögonen. Alla glasögon i sortimentet är utrustade med flex stänger så att de anpassar sig till huvudets storlek. Du kan se en översikt över alla smala glasögon genom att ta vår styleguide, där du kan hitta glasögon som passar din ansiktsform och personliga stil.

Sköldpaddsglasögon: Vad är sköldpaddsglasögon?

Turtle, vår sköldpaddesamling är bland de mest populära glasögonen i sortimentet, eftersom det är en mångsidig och snygg klassiker som kan utformas för alla tillfällen, för både kvinnor och män. 

Samlingen av sköldpadde läsglasögonen finns i flera olika nyanser. Vi har både ljus sköldpadda och mörk sköldpadda, som är vackra i både färg och mönster, men verkar väldigt olika.

Våra sköldpaddsläsglasögon träffade också trenden för retroglasögon, där de lättare runda glasögonen är särskilt populära för kvinnor och män som letar efter några vintage-inspirerade läsglasögon av hög kvalitet.

Solglasögon med styrka: Kan du få solglasögon med styrka?

Solglasögon med styrka fungerar som vanliga läsglasögon - med tonat glas. De är perfekta när du är i solen och vill läsa en bra bok eller se vad som finns på menyn.

Inte alla vet detta, att de vanliga glasögonen är tonade och UV-skyddade, så många bär både ett par läsglasögon och ett par solglasögon samtidigt. Om du träffar en av dem, sprid meddelandet.

 

Vilka läsglasögon passar mig?

Att köpa glasögon på nätet kan vara svårt eftersom du vill att de passar dig. Därför har vi skapat en stilguide som snabbt ger dig en översikt över vilka glasögon som passar din huvudstorlek och din personliga stil. Det tar bara en minut att använda guiden. Du kan prova den här.